Wat is een aangepaste mantelzorgwoning

Er zijn steeds meer mantelzorgers in Nederland. Dit heeft natuurlijk te maken met de toenemende vergrijzing. Vanwege deze toenemende vergrijzing, komen er steeds meer ouderen bij die behoefte aan zorg hebben. Het werk van een mantelzorger is dan ook belangrijk. Misschien ben jij zelf sinds kort ook wel mantelzorger. Zo kan het zijn dat je moeder, vader, partner of ander familielid in je directe sociale omgeving niet langer zelfstandig kan wonen. Dit kan het gevolg zijn van uiteenlopende chronische aandoeningen. Denk hierbij aan dementie, diabetes en rug- en nekpijn. In zulke gevallen is een mantelzorgwoning een mooie oplossing. Maar wat is een mantelzorgwoning eigenlijk? En wat houdt een aangepaste mantelzorgwoning in?

Wat is een mantelzorgwoning?

Wanneer je dierbare niet meer zelfstandig kan wonen, biedt een mantelzorgwoning de uitkomst. Een mantelzorgwoning is in principe een aparte zelfstandige woning voor je dierbare. Deze woning kan eenvoudig naast je eigen woning geplaatst worden. Zo kun je de woning bijvoorbeeld in je tuin plaatsen of zelfs je garage laten ombouwen tot mantelzorgwoning. Op die manier ben je altijd in de buurt van je dierbare, en kun je hem of haar te allen tijde van de nodige zorg voorzien. Een mantelzorgwoning is dan ook speciaal ontwikkeld voor iemand die fysiek, verstandelijk of psychisch beperkt is.

Wat zijn de mogelijkheden voor een aangepaste mantelzorgwoning?

Wist je dat een mantelzorgwoning tegenwoordig volledig kan worden aangepast? Ongeacht de zorgbehoefte van je dierbare, kan de gehele mantelzorgwoning hier volledig op worden afgestemd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om extra brede deuren en een extra ruime keuken of badkamer te realiseren. Dit is natuurlijk zeer praktisch wanneer je dierbare een rolstoel gebruikt. Of wat dacht je van een badkamer met een antislip vloer, om uitglijden te voorkomen? Of stabiele beugels naast het toilet die de nodige extra steun bieden? Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van een aangepaste mantelzorgwoning. Bovendien kun je de mantelzorgwoning volledig naar eigen smaak laten indelen en inrichten. Zo voelt je dierbare zich helemaal thuis!

 

Een reactie plaatsen