Wat is een makelaar?

Een makelaar is iemand die bemiddelt bij verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed, zoals agrarische percelen en (Rijks)-monumenten. Bij koopwoningen kan de makelaar optreden als verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. De tegenpool van een makelaar is een (ver)huurmakelaar, die zich richt op het aanbieden en bemiddelen in de verhuur van woningen.

Een makelaar helpt bij:

  • De prijs waarvoor het huis wordt gekocht / verkocht
  • Naleven van regels en wetten
  • Het geven van advies en sturing bij het opleveren van de woning
  • Het zoeken naar een huis (aankoopmakelaar) of naar kopers voor jouw huis (verkoopmakelaar). Er zijn makelaars gespecialiseerd in speciale woningen (dure segment, monumentale panden, etc.
  • Het bezichten van een huis en het voeren van de onderhandeling in opdracht van zijn opdrachtgever. Bij een akkoord over de prijs stelt de makelaar de (ver)koopovereenkomst op.

Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Als je een huis wilt kopen, huur je doorgaans een aankoopmakelaar in. Wil je juist je huis gaan verkopen? Dan schakel je een verkoopmakelaar in. Een makelaar kan aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zijn, maar nooit voor hetzelfde huis. Dat levert namelijk een belangenverstrengeling op.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van makelaar Midden Nederland, Happy Brokers.

 

Een reactie plaatsen